keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Anti hamstraamista

Uusimmassa Meidän perhe -lehdessä oli juttu kolmesta erilaisesta perheestä ja heidän tavoistaan siivota. Meillä siivottiin lapsuudessa kerran viikossa vieden matot ulos sekä imuroiden ja luututen. Äitini on aina ollut (liiankin) tarkka siisteyden suhteen. Itse olen viime aikoina pohtinut tätä siivouskysymystä, sillä esteetikkona nautin, kun tasot ja lattiat ovat siistit ja tyhjillään, mutta käytännössä tällaista tilannetta harvoin meillä on...Pyrin itsekin tekemään viikkosiivouksen, mutta aina se jää jollain tavoin kesken, koska lapset vievät oman aikansa. Kahden pienen lapsen äitinä olen tyytyväinen jos jaksan illalla siistiä esim. keittiön tai viikata pyykkejä kaappiin. Isompi lapsi alkaa jo itse ymmärtää siivoamisen päälle, mutta tarvitsee vielä paljon kannustimia ja innostamista esim. lelujen raivaamisen suhteen. Usein illalla myös väsymys ehtii viedä voiton sekä äidistä että tyttärestä ja lelut jäävät niille sijoilleen. Emme ole saaneet lelujen siivoamisesta vielä sujuvaa rutiinia.

Lattioilla lojuvat lelut ja tavaranpaljous kirjaimellisesti ihmetyttää, mistä tätä tavaraa kertyykin näin paljon?? Palatakseni alussa mainitsemaani lehtijuttuun; lehdessä kerrottiin perheestä, joka oli aloittanut tavara päivässä pois -projektin. Siinä se! Meillekin sopiva tapa aloittaa ylimääräisistä tavaroista eroon pääseminen! Aloitimme siis meilläkin hyvin epävirallisen projektin, mutta tavoitteena on siis luopua yhdestä tavarasta päivittäin. Tyttömme oli myös heti jutussa mukana. Olen tässä muutamana aamuna kysynyt häneltä, että mikäs on tämän päivän pois lähtevä tavara, ja aina hän on jonkin tavaran ehdottanut. Eikä tarkoituksena siis ole luopua pelkästään lasten leluista ja esineistä. Omissakin kaapeissa ja laatikoissa lymyää paljon turhaa rojua, josta haluaisin päästä eroon.

Tällä projektilla tavaran paljouden ongelmaa ei siis ratkaista hetkessä, mutta minulle se sopii tällä hetkellä paremmin. En oikein tahdo muutoin löytää aikaa tai intoa selvitellä isoa tavara määrää kerralla, joten edes yksi tavara päivässä on suunta parempaan. Tavaroita ei myöskään ole tarkoitus heittää roskiin, vaan miettiä vaihtoehtoista hävittämistapaa, mutta mihinkään laatikoihinkaan en niitä ala enää säilömään. Pari tavaraa on lähtenyt esim. takaisin mummollaan, josta ne kantautuivat meille joskus lainaan. Tuleepahan nyt palautettua. Yksi tavara lähti kierrätykseen jne. Lehtijutun perheenisä tekee säntillistä excel-taulukkoa pois lähteneistä tavaroista. Helpottaisi tietenkin hahmottamaan lähteneiden tavaroiden määrää ja laatua, mutta en usko, että toimisi minun kohdallani. Tavoitteena on siis luopua yhdestä tavarasta päivittäin, katsotaan, kuinka kauan tätä intoa kestää tai ylipäätään muistanko asian päivittäin!

Tällaista pohdintaa täältä tavarapaljouden keskeltä :) Onko muilla ollut tavara-ahdistusta tai pähkäilyä siivous käytäntöjen suhteen?


4 kommenttia:

 1. Minä ahdistelen erityisesti lastenvaatteita ja -tavaroita... Tuntuu, että tavaraa on aina vain enemmän ja enemmän, ainakin enemmän kuin ehtii antaa/myydä eteenpäin! Teen siivoushyökkäyksiä lasten huoneisiin parin kuukauden väliin ja heitän ainakin rikkinäiset lelut pois. Kirpparipöytää voisi varailla useammin, jotta saisi vaatteet pois jaloista pyörimästä! :) Keittiön pursuilevat kaapit kokivat muodonmuutoksen viikko sitten, kun tosi iso pahvilaatikollinen turhaa kamaa lähti uuteen kotiin: lahjoitin ne opintonsa aloittaneelle opiskelijalle! :) Jokaviikkoinen siivouspäivä on mielestäni aika hyvä juttu meilläkin, se pitää talon edes KERRAN viikossa suht siistinä, vaikka ei mekään aina ehditä kerralla kaikkea siivota...

  VastaaPoista
 2. Lastenvaatteet ovatkin ihan oma lukunsa. Meinasin niistä tuohon tekstiin kirjoittaa, mutta pelkkä ajatuskin alkoi ahdistaa! :) Etenkin mieheni ihmettelee lastenvaatteiden määrää...Pari viikkoa sitten sain molempien muksujen vaatteet katsottua läpi, kun molemmilla alkoi olla niin paljon pieneksi jääneitä hyllyssä.

  VastaaPoista
 3. Ompa kiva blogi sinulla.
  Tuo tavara paljous kyllä ahdistaa. Omassa kodissani monta ylimääräistä asiaa ja tavaraa/roinaa. Vaikeinta ehkä itselleni tavaroiden hävittäminen, tuntuu jos tavarat ei heti katoa ovesta ulos, niin ne jää pyörimään johonkin nurkkiin ja lattioille. Pian huomaan niiden taas kulkeutuneen käyttöön jne.
  Tuo tavara päivässä kuulostaa hyvältä neuvolta päästä eroon ylimääräisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiva kun tulit vierailemaan!
   Olen huomannut saman, että jos jostakin haluaa luopua, pitää siitä heti hankkiutua eroon tai tavarat tuppaavat jäämään lattioille lojumaan. Hieman tässä meidän tavara päivässä pois -projektissa on lipsuttu, mutta kyllä sitä eri tavalla ja kriittisemmin suhtautuu ympärillä oleviin tavaroihin. Esikoisella oli vastikään syntymäpäivät ja siinähän sitä takapakkia otettiinkin, kun lahjoja ja uusia leluja taas kertyi. Hieman on kyllä itseänikin syyttäminen, sillä syksyn aikaan on tullut hankittua muutamia uusia sisustusjuttuja :) heh, suo siellä ja vetelä täällä näiden tavaroiden kanssa!

   Poista